Τα συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας είναι πολλά και διαφέρουν από ασθενή σε ασθενή ανάλογα με το μέγεθος της βλάβης που έχουν υποστεί τα νευρικά κύτταρα και το σημείο στο οποίο εντοπίζεται η βλάβη αυτή.
Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι νόσος του κεντρικού νευρικού συστήματος, δηλαδή του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού Τα σχετικά νεύρα, χάνουν το προστατευτικό κάλυμμα τους, που λέγεται μυελίνη και βοηθά στην μετάδοση των ηλεκτρικών ώσεων κατά μήκος των νεύρων και συμβάλλει στην υγεία τους.
Πόσες μορφές σκλήρυνσης κατά πλάκας υπάρχουν;
Υπάρχει η primary-progressive μορφή με συνεχή και βαθμιαία πρόοδο των συμπτωμάτων στο 10 έως 20% των ασθενών. Πιο συχνά στο 70-80% των πασχόντων η έναρξη γίνεται με εναλλαγές οξείας κρίσης και στα μεσοδιαστήματα των κρίσεων έχουμε πλήρη η μερική εξαφάνιση των συμπτωμάτων, που συνήθως αποκαλούμε περίοδο ύφεσης. Την επανεμφάνιση μιας νέας κρίσης μετά από κάποιο χρονικό διάστημα που ποικίλει από εβδομάδες μέχρι και χρόνια, που ακολουθεί, ονομάζουμε υποτροπή.
Όσοι ξεκινούν με την πρώτη μορφή, μπορεί να προχωρήσουν σε ποσοστό 50% σε μια περίοδο χωρίς συχνές υποτροπές, αλλά με επιδείνωση σταδιακή και σε αυτή την περίπτωση μιλάμε για δευτεροπαθή προοδευτική μορφή της νόσου, κάτι που συνήθως συμβαίνει μέσα σε μια δεκαετία, ενώ μετά από αρκετές δεκαετίες μεταπίπτουν στην μορφή της πιο μόνιμης διαταραχής των ικανοτήτων του πάσχοντος με σποραδικές πλέον κρίσεις.
Πως ξεχωρίζουμε τις κρίσεις από την υπόλοιπη νόσο;
Κατά τις κρίσεις ο ασθενής παρουσιάζει αιφνίδια επιδείνωση ποικίλης έντασης . Αυτή η έξαρση μπορεί να διαρκέσει από μέρες μέχρι και ένα μήνα.
Υπάρχουν άλλες μορφές;
Ναι..Είναι οι πολύ ήπιες μορφές που συνήθως δεν διαγιγνώσκονται παρά μόνο αρκετά χρόνια μετά την πρόοδο του νοσήματος και στον αντίποδα υπάρχουν και εκείνες οι μορφές-ευτυχώς σπάνιες – που έχουν πολλή ταχεία εξέλιξη (κεραυνοβόλες μορφές).
Ποια είναι τα συνήθη συμπτώματα;
Τα συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας είναι πολλά και διαφέρουν από ασθενή σε ασθενή ανάλογα με το μέγεθος της βλάβης που έχουν υποστεί τα νευρικά κύτταρα και το σημείο στο οποίο εντοπίζεται η βλάβη αυτή.
10 από τα πιο κοινά συμπτώματα είναι τα ακόλουθα:
1. Προβλήματα όρασης
Τα προβλήματα όρασης είναι συνήθως το πρώτο σύμπτωμα που εμφανίζεται σε ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν: φλεγμονή του οπτικού νεύρου που μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια όρασης και πόνο στο μάτι, πόνο στο πίσω μέρος των ματιών, διπλοπία, δυσκολία σταθεροποίησης της όρασης και αχρωματοψία.
2. Σπαστικότητα
Ως αποτέλεσμα της βλάβης που προκαλεί η σκλήρυνση κατά πλάκας στα νευρικά κύτταρα που ελέγχουν τους μύες προκαλούνται έντονες και επίπονες συσπάσεις των μυών και ακαμψία ή δυσκαμψία.
3. Πόνος (νευροπαθητικός και μυοσκελετικός)
Η σκλήρυνση κατά πλάκας μπορεί να προκαλέσει δύο είδη πόνου: νευροπαθητικό πόνο ως αποτέλεσμα της βλάβης που έχει προκληθεί στα νευρικά κύτταρα και έχει ως αποτέλεσμα μία αίσθηση καύσου ή τσιμπίματος και μυοσκελετικό πόνο ο οποίος προκαλείται από την σπαστικότητα των μυών.
4. Διαταραχές στην κίνηση και στη βάδιση
Η αίσθηση ισορροπίας επηρεάζεται σημαντικά κάτι που οδηγεί σε προβλήματα στην κίνηση και στη βάδιση. Η σπαστικότητα επίσης μπορεί να προκαλέσει επιπλέον προβλήματα. Σε ορισμένους ασθενείς παρατηρούνται τρέμουλο και ίλιγγοι.
5. Νοητικές διαταραχές
Οι νοητικές λειτουργίες ενδέχεται να επηρεαστούν δημιουργώντας επιπλοκές όπως διαταραχές σκέψης, μνήμης, λόγου και συγκέντρωσης.
6. Συναισθηματικές διαταραχές
Τα πιο κοινά προβλήματα σε ανθρώπους με σκλήρυνση κατά πλάκας είναι η κατάθλιψη και το άγχος. Ορισμένοι ασθενείς μπορεί να ξεσπάσουν ξαφνικά σε κλάματα ή γέλια χωρίς κανέναν απολύτως λόγο.
7. Εξάντληση
Η εξάντληση είναι ένα πολύ κοινό σύμπτωμα.
8. Διαταραχές ουροδόχου κύστης
Η σκλήρυνση κατά πλάκας δημιουργεί πολλαπλές κυστικές διαταραχές. Σε ορισμένους ασθενείς η ανάγκη για κένωση της κύστης γίνεται πολύ πιο συχνή και επιτακτική. Σε άλλους ασθενείς η κύστη δεν αδειάζει σε ικανοποιητικό βαθμό ή αδειάζει με μεγάλη δυσκολία.
9. Διαταραχές εντέρου
Οι νευρικές απολήξεις στο σημείου του ορθού είναι αυτές που ειδοποιούν τον άνθρωπο για την ανάγκη ή μη κένωσης του εντέρου. Σε ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας η λειτουργία αυτή ενδέχεται να μην εκτελείται αποτελεσματικά ή ακόμη και καθόλου με αποτέλεσμα να υπάρχει αυξημένος κίνδυνος ακούσιων απωλειών ή/και ακράτειας κοπράνων. Ένας άλλος παράγοντας που ενδέχεται να οδηγήσει ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας σε φαινόμενα δυσκοιλιότητας είναι η φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνουν οι ασθενείς αυτοί.
10. Δυσλειτουργίες στύσης
Οι άνδρες ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας ενδέχεται να παρουσιάζουν στυτική δυσλειτουργία που μπορεί να οφείλεται σε ένα συνδυασμό παραγόντων όπως νευρολογικές δυσλειτουργίες, ψυχολογικές διαταραχές, παρενέργειες της φαρμακευτικής αγωγής ή άλλα συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας όπως εξάντληση ή διαταραχές ουροδόχου κύστης.
Πηγή: newsitamea.gr