Pages

Το ρόδι καθαρίζει τις αρτηρίες από τις επιπτώσεις της κακής διατροφής

Τη βλάβη που προκαλείται στις αρτηρίες από την κακή διατροφή μπορεί να αναστρέψει η κατανάλωση ροδιού, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Καταπραΰνετε τα συμπτώματα του προεμμηνορρυσιακού συνδρόμου με κρόκο Κοζάνης!!!

Ένα από τα ακριβότερα μπαχαρικά της αγοράς, ο κρόκος Κοζάνης, έχει χρησιμοποιηθεί αρκετά για την ανακούφιση του στομαχόπονου και των πεπτικών προβλημάτων.

Μολόχα – Μαλάχη η άγρια – Malva sylvestris

Η μολόχα (επιστ.Μαλάχη η άγρια, Malva sylvestris) είναι το συνηθέστερο είδος Μαλάχης. Είναι ιδιαίτερα διεσπαρμένο φυτό σε όλη την λεκάνη της Μεσογείου και σε πολλά ακόμα μέρη.

Βαλεριάνα, το ευεργετικό βότανο με πολλά οφέλη

Η βαλεριάνα είναι ένα βότανο που για χιλιάδες χρόνια χρησιμοποιούνταν ως ηρεμιστικό σε Ευρώπη και Ασία. Πολλοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο το χρησιμοποιούν ακόμη και σήμερα για τη θεραπεία της αϋπνίας και του άγχους, αλλά και πολλά άλλα προβλήματα.

Σπιρουλίνα: Τι είναι και ποια τα οφέλη που μας προσφέρει

Η σπιρουλίνα είναι ένα απλό, μονοκύτταρο, μικροσκοπικό θαλασσινό φυτό πράσινου-γαλαζωπού χρώματος με την επιστημονική ονομασία Arthrospira platensis.

Τετάρτη 30 Ιουλίου 2014

Πεντάνευρο: ένα θαυματουργό αγριόχορτο

Το πεντάνευρο είναι ένα κοινό αγριόχορτο που ανθίζει την Άνοιξη και έχει πάρει το όνομά του από τις πέντε νευρώσεις των φύλλων του. Υπάρχουν αρκετά είδη πεντάνευρου που αποτελούν μια μικρή οικογένεια, στην οποία ανήκει ο λιθόσπαστος και το ψίλλιον.


Η Επιστημονική του ονομασία είναι Plantago lagopus. Ανάλογα την περιοχή όπου εκφύεται έχει και άλλη ονομασία. Μερικές από αυτές είναι Ψυλλόχορτο, Νεροκόνιζα, Πλαντάγινον το μείζον, Αρνόγλωσσο, Βούπρηστις κ.α.

Είναι ένα βότανο γνωστό από την αρχαιότητα, καθώς ο Διοσκουρίδης, ο Γαληνός και άλλοι μεταγενέστεροι γιατροί, είχαν εκτιμήσει τις ιαματικές του ιδιότητες. Σε κάποιο αγγλοσαξονικό κείμενο αναφερόταν ως ένα από τα 9 ιερά βότανα και χαρακτηριζόταν «μητέρα των φυτών».

Το φυτό φτάνει σε ύψος περίπου 15 πόντους. Φυτρώνει παντού στην Ελλάδα. Δεν καλλιεργείται αλλά πλουτίζει τον κήπο σας γιατί μαζεύει έντομα ωφέλημα.

Τα φύλλα, τα σπόρια αλλά και οι ρίζες του, χρησιμοποιούνται, και τα μαζεύουν στο τέλος του φθινόπωρου. Τα φύλλα του είναι μεγάλα πλατιά σκουροπράσινα και είναι φαγώσιμα κυρίως τα τρυφερά του. Η γεύση του είναι λίγο πικρή και μοιάζει λίγο με το σπανάκι.

Οι μήνες οι οποίοι μπορούμε να το συλλέξουμε είναι από τον Μάρτιο μέχρι τον Μάιο.


Θεραπευτικές Ιδιότητες

Το πεντάνευρο περιέχει καροτίνη, βιταμίνες C και Κ, γλυκοσίδια, πικρές ουσίες, και τανίνες, οργανικά οξέα, βλέννα, σαπωνίνες, ένζυμα, αλκαλοειδή και φυτοσίδια.

Επίσης είναι επουλωτικό, αντικαταρροϊκό, αποχρεμπτικό, διουρητικό, στυπτικό και ωφέλιμο στη διάρροια, δυσκοιλιότητα.

Οι σπόροι περιέχουν mucilage μέχρι 30% (πηχτή φυσική ουσία σαν κόλλα) που φουσκώνει στο έντερο, ενεργώντας σαν καθαρτικό και κατευναστικό στις ερεθισμένες μεμβράνες. Οι σπόροι χρησιμοποιούνται και στην θεραπεία των παρασιτικών σκουληκιών. Οι σπόροι του σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, είναι μια από τις υψηλότερες πηγές ινών που υπάρχουν στις τροφές.

Επιστημονικά έχει επιβεβαιωθεί ότι ο χυμός τους βοηθά σε γαστρίτιδα, σε έλκος στο στομάχι, σε δυσπεψίες, τακτοποιεί την οξύτητα του στομαχιού και βοηθά σε ελκώδεις κολίτιδες.

Για θεραπευτικούς σκοπούς υπάρχει και φυτικό φάρμακο για προβλήματα στομαχιού και κολίτιδας από χυμό πεντάνευρου. Ο χυμός του πεντάνευρου είναι γενικά τονωτικός για τον οργανισμό, γιατί τονώνει την όρεξη, την αντοχή του ανθρώπου για δουλειά, βοηθά στην αύξηση της αιμοσφαιρίνης και του βάρους.

Συστήνεται στην διαβητικούς με καταπληκτικά αποτέλεσμα, ειδικά όταν ο διαβήτης τους συνοδεύεται με γενική ατονία και καχεξία.

Και ως καλλυντικό, μπορούμε  να φτιάξουμε αλοιφή και να τη χρησιμοποιήσουμε ως κρέμα νυκτός για τις ρυτίδες. Το πεντάνευρο είναι ασφαλές στη χρήση του.


Το πεντάνευρο στην κουζίνα

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί φρέσκο σε σαλάτες με διάφορα άλλα λαχανικά, σε σούπες, σε ομελέτες, μουσακά, βραστό με διάφορα άλλα άγρια και καλλιεργημένα λαχανικά, σε κεφτέδες και διάφορα πουρέ. Ο χυμός του σε μικρή ποσότητα μπορεί να συνδυαστεί με χυμό μήλου, καρότου και άλλα κατά προτίμηση. Μπορούμε να διατηρήσουμε το χυμό τους στο θάλαμο του ψυγείου μας και να τον χρησιμοποιούμε στα φαγητά για ενίσχυσή της γεύσης τους ή για θεραπευτικούς σκοπούς ή να τον δέσουμε σε σιρόπι με μέλι και να τον έχουμε για ένα τονωτικό ρόφημα.


Προσοχή: Επειδή το πεντάνευρο είναι ένα ισχυρό πηκτικό, θα πρέπει να αποφεύγεται στις περιπτώσεις ασθενών που λαμβάνουν αντιπηκτικά ή από εκείνους που είναι επιρρεπείς σε θρομβώσεις.

Πηγή: agrotikabook.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΑΡΧΕΙΟ